Lubimy mąki, różne mąki. Gryczaną, jaglaną, ryżową, kukurydzianą, owsianą, jęczmienną, żytnią i orkiszową. Pszenną również, od czasu do czasu. Ograniczając jednak niemodny ostatnio gluten, próbujemy wzbogacać nasze posiłki w ziarna, które go nie zawierają. Pierwsze spotkanie z mąką gryczaną było najdelikatniej ujmując, niesympatyczne. Mocny aromat kaszy wydobywający się z każdego fragmentu potrawy nie zachęcał do zjedzenia, żeby po pewnym czasie zirytować kubki smakowe totalnie. Dzisiaj jest już inaczej! Mąka gryczana kojarzy się nam z delikatnie orzechowym posmakiem i wydaje się być doskonałym kompanem owoców. Spróbuj tego ciasta, a poczujesz nasz zachwyt!
Składniki:
- jaja - 2 sztuki
- ksylitol lub cukier - 70 g
- masło - 100 g
- mąka gryczana - 120 g
- soda - 0,5 łyżeczki
- opcjonalnie: cukier waniliowy - 1 łyżka
- truskawki - 10 sztuk lub inne sezonowe owoce
Przygotowanie:
Jaja myjemy. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy ksylitol/cukier, miękkie masło, mąkę i sodę. Wszystko miksujemy przez minutę. Foremkę "keksowkę" wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy do niej ciasto. Układamy owoce. Nie trzeba ich zanurzać, gdyż ciasto samo "wchłonie" je podczas pieczenia. Pieczemy deser w 180 st. C przez 40 minut lub do suchego patyczka. Ta dam! Gotowe!
Nasza rada: to ciasto świetnie komponuje się ze śliwkami, jagodami, wiśniami lub borówkami. Koniecznie wypróbuj inne owoce!
Dorota
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz