Gryczane ciasto z truskawkami, bez glutenu

Lubimy mąki, różne mąki. Gryczaną, jaglaną, ryżową, kukurydzianą, owsianą, jęczmienną, żytnią i orkiszową. Pszenną również, od czasu do czasu. Ograniczając jednak niemodny ostatnio gluten, próbujemy wzbogacać nasze posiłki w ziarna, które go nie zawierają. Pierwsze spotkanie z mąką gryczaną było najdelikatniej ujmując, niesympatyczne. Mocny aromat kaszy wydobywający się z każdego fragmentu potrawy nie zachęcał do zjedzenia, żeby po pewnym czasie zirytować kubki smakowe totalnie. Dzisiaj jest już inaczej! Mąka gryczana kojarzy się nam z delikatnie orzechowym posmakiem i wydaje się być doskonałym kompanem owoców. Spróbuj tego ciasta, a poczujesz nasz zachwyt!


Składniki:

  • jaja - 2 sztuki
  • ksylitol lub cukier - 70 g
  • masło - 100 g
  • mąka gryczana - 120 g
  • soda - 0,5 łyżeczki
  • opcjonalnie: cukier waniliowy - 1 łyżka
  • truskawki - 10 sztuk lub inne sezonowe owoce 

Przygotowanie:

Jaja myjemy. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy ksylitol/cukier, miękkie masło, mąkę i sodę. Wszystko miksujemy przez minutę. Foremkę "keksowkę" wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy do niej ciasto. Układamy owoce. Nie trzeba ich zanurzać, gdyż ciasto samo "wchłonie" je podczas pieczenia. Pieczemy deser w 180 st. C przez 40 minut lub do suchego patyczka. Ta dam! Gotowe!

Nasza rada: to ciasto świetnie komponuje się ze śliwkami, jagodami, wiśniami lub borówkami. Koniecznie wypróbuj inne owoce!

Dorota

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz