Uwielbiamy lekkie desery. Genialnie zaspokajają apetyt na słodycze, a nieraz bywają źródłem potrzebnych nam witamin i minerałów. W tym przepisie znajdziecie wapń i mnóstwo radości z jedzenia! Do dzieła!
Składniki (1 porcja):
- jogurt naturalny - 150 g
- cukier (zwykły puder lub zmielony trzcinowy) lub ksylitol - 1 łyżeczka
- biszkopty - 2 sztuki
- kakao - 0,5 łyżeczki
- mocny napar kawy - 0,5 filiżanki
Przygotowanie:
Jogurt ubijamy z cukrem/ksylitolem. Jeżeli nie mamy ochoty brudzić miksera dla jednej porcji to możemy wszystko po prostu wymieszać. Przygotowujemy małą przezroczystą szklankę lub kieliszek. Biszkopta moczymy w ostudzonej kawie chwilę go przetrzymując. Układamy go na dnie szklanki. Teraz czas na 3 łyżki jogurtowego musu. Następnie moczymy kolejnego biszkopta i układamy w "pucharku" przykrywając porcją jogurtu. Górę deseru posypujemy kakao i ozdabiamy liściem mięty bądź melisy. Zielony fantastycznie komponuje się z ciemnym kakao, nieprawdaż? Smacznego!
Dorota
Dorota
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz