Tiramisu ultra light

Uwielbiamy lekkie desery. Genialnie zaspokajają apetyt na słodycze, a nieraz bywają źródłem potrzebnych nam witamin i minerałów. W tym przepisie znajdziecie wapń i mnóstwo radości z jedzenia! Do dzieła!

Składniki (1 porcja):

  • jogurt naturalny - 150 g
  • cukier (zwykły puder lub zmielony trzcinowy) lub ksylitol - 1 łyżeczka
  • biszkopty - 2 sztuki
  • kakao - 0,5 łyżeczki
  • mocny napar kawy - 0,5 filiżanki

Przygotowanie:

Jogurt ubijamy z cukrem/ksylitolem. Jeżeli nie mamy ochoty brudzić miksera dla jednej porcji to możemy wszystko po prostu wymieszać. Przygotowujemy małą przezroczystą szklankę lub kieliszek. Biszkopta moczymy w ostudzonej kawie chwilę go przetrzymując. Układamy go na dnie szklanki. Teraz czas na 3 łyżki jogurtowego musu. Następnie moczymy kolejnego biszkopta i układamy w "pucharku" przykrywając porcją jogurtu. Górę deseru posypujemy kakao i ozdabiamy liściem mięty bądź melisy. Zielony fantastycznie komponuje się z ciemnym kakao, nieprawdaż? Smacznego!

Dorota

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz