Sernik ultra szybki - bez glutenu, bez cukru

Popołudnie. Ochota na kawę i ciasto. Świadomość, że w cukierni jest pyszny sernik. Kawałek jest duży, a ilość cukru oszałamiająca. Patrzę na swój brzuch. Zapada decyzja - zrobię go po swojemu. Oto jest: sernik robiony blenderem z waniliowo - cytrynową nutą (bo tak lubię).




Składniki:

  • twaróg półtłusty - 250g (kostka)
  • jajo - 1 sztuka
  • mąka ziemniaczana - 1 czubata łyżeczka
  • ksylitol - 4 łyżki
  • aromat waniliowy - 4 krople
  • sok z cytryny - z 1 plastra
  • skórka z cytryny - z 1/4 cytryny (opcjonalnie)
  • orzech włoski/rodzynki - do dekoracji

Przygotowanie:

Wszystkie składniki zmiksuj blenderem, aż powstanie gładka masa. Przelej do foremek na muffiny lub małej blaszki (masy nie będzie zbyt dużo). Udekoruj rodzynkami bądź orzechami. Piecz 45 minut w temperaturze 180 C. Ostudź i delektuj się!

Dorota



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz