Frytki z selera z parmezanem

Macie czasami ochotę na coś konkretnego? My tak! Przychodzi taki moment (a nawet wieczór!), kiedy fast-food krzyczy do nas: "zjedz mnie!". Ale my sprytnie odpowiadamy: "Ok, ale pod warunkiem, że zrobimy Cię same!". I tak powstały frytki z parmezanem. Zaczynamy!

frytki z selera z parmezanem, lekki fast-food, new eat

Składniki (2 porcje):

  • seler - 1 duża sztuka
  • oliwa lub olej rzepakowy - 2 łyżki
  • parmezan - 3 łyżki
  • oregano - 1 łyżeczka
  • słodka papryka - 1 łyżeczka
  • ostra papryka - 0,5 łyżeczki
  • opcjonalnie: curry

Przygotowanie:

Selera myjemy i obieramy. W tym momencie możemy już włączyć piekarnik - temperatura ok. 180 st. C. Selera kroimy na centymetrowe plastry, a następnie w słupki, tak, żeby powstał typowy kształt frytek. W misce mieszamy frytki z oliwą, parmezanem, ziołami i przyprawami. Blaszkę wykładamy papierem i rozsypujemy na niej frytki, tak, żeby powstała jedna warstwa. Gdy frytek będzie zbyt dużo mogą być miękkie i gumowe. Selerowy przysmak pieczemy około 30-40 min. Powinny być przypieczone i miejscami chrupiące. Świetnie smakują z sosem pomidorowym lub czosnkowym. Voila! Smacznego!

Dorota

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz