Macie czasami ochotę na coś konkretnego? My tak! Przychodzi taki moment (a nawet wieczór!), kiedy fast-food krzyczy do nas: "zjedz mnie!". Ale my sprytnie odpowiadamy: "Ok, ale pod warunkiem, że zrobimy Cię same!". I tak powstały frytki z parmezanem. Zaczynamy!
![]() |
Składniki (2 porcje):
- seler - 1 duża sztuka
- oliwa lub olej rzepakowy - 2 łyżki
- parmezan - 3 łyżki
- oregano - 1 łyżeczka
- słodka papryka - 1 łyżeczka
- ostra papryka - 0,5 łyżeczki
- opcjonalnie: curry
Przygotowanie:
Selera myjemy i obieramy. W tym momencie możemy już włączyć piekarnik - temperatura ok. 180 st. C. Selera kroimy na centymetrowe plastry, a następnie w słupki, tak, żeby powstał typowy kształt frytek. W misce mieszamy frytki z oliwą, parmezanem, ziołami i przyprawami. Blaszkę wykładamy papierem i rozsypujemy na niej frytki, tak, żeby powstała jedna warstwa. Gdy frytek będzie zbyt dużo mogą być miękkie i gumowe. Selerowy przysmak pieczemy około 30-40 min. Powinny być przypieczone i miejscami chrupiące. Świetnie smakują z sosem pomidorowym lub czosnkowym. Voila! Smacznego!
Dorota
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz