Chutney z jabłek z dodatkiem imbiru, czosnku i rodzynek

Słodki, nieco rozgrzewający, aromatyczny, przełamujący nudę kanapki, gotowanego mięsa, dodający pikanterii serom. Jeżeli dysponujecie jesiennymi jabłkami, naprawdę warto przygotować kilka słoiczków. Chutney, czyli 'czatnej' to aromatyczny sos z owoców lub/i warzyw używany w kuchni indyjskiej. Dzięki przyprawom i dodatkiem octu nabiera słodko-kwaśnego smaku i stanowi świetny dodatek do mięs, ryb i serów. Odrobina chutney potrafi przenieść zmysły do miejsc, gdzie wciąż świeci słońce.




Składniki:

  • jabłka (wydrążone) - 700 g
  • czosnek - 3 ząbki
  • imbir - 20 g
  • cebula - 80 g
  • cukier trzcinowy Muskvado/ksylitol - 100 g
  • rodzynki - 100 g
  • woda - 1 łyżka
  • ocet jabłkowy - 120 g
  • kurkuma - 1/2 łyżeczki
  • pieprz - 1 łyżka

Przygotowanie:

Cukier łączymy z wodą i ok. 2 minut podgrzewamy w garnku mieszając. Dodajemy posiekane: czosnek, cebulę, imbir, pokrojone w kostkę jabłka, ocet, pieprz, kurkumę i rodzynki. Gotujemy bez przykrycia ok. 30 minut, mieszając od czasu do czasu. Gdy cała mikstura zgęstnieje, kończymy gotowanie i miksujemy składniki, aby chutney miał jednolitą strukturę (chociaż ja nie preferuję dokładnego miksowania, tylko tyle, żeby rozrobić rodzynki). Przelewamy do sparzonych wrzątkiem słoików, zakręcamy, przekręcami do góry dnem i czekamy aż ostygną. Już gotowe! A gdy będziecie mieli ochotę na inne smaki jesieni to polecam gruszkę i śliwkę. Wolice bardziej egzotycznie? Przetestujcie mango lub papaję!

Dorota

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz