Składniki:
- jabłka (wydrążone) - 700 g
- czosnek - 3 ząbki
- imbir - 20 g
- cebula - 80 g
- cukier trzcinowy Muskvado/ksylitol - 100 g
- rodzynki - 100 g
- woda - 1 łyżka
- ocet jabłkowy - 120 g
- kurkuma - 1/2 łyżeczki
- pieprz - 1 łyżka
Przygotowanie:
Cukier łączymy z wodą i ok. 2 minut podgrzewamy w garnku mieszając. Dodajemy posiekane: czosnek, cebulę, imbir, pokrojone w kostkę jabłka, ocet, pieprz, kurkumę i rodzynki. Gotujemy bez przykrycia ok. 30 minut, mieszając od czasu do czasu. Gdy cała mikstura zgęstnieje, kończymy gotowanie i miksujemy składniki, aby chutney miał jednolitą strukturę (chociaż ja nie preferuję dokładnego miksowania, tylko tyle, żeby rozrobić rodzynki). Przelewamy do sparzonych wrzątkiem słoików, zakręcamy, przekręcami do góry dnem i czekamy aż ostygną. Już gotowe! A gdy będziecie mieli ochotę na inne smaki jesieni to polecam gruszkę i śliwkę. Wolice bardziej egzotycznie? Przetestujcie mango lub papaję!Dorota
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz