Składniki (mała keksówka):
- seler - 2 duże sztuki
- cebula - 2 duże sztuki
- czosnek - 4 ząbki
- pieczarki - 250 g
- woda - 1 szklanka
- olej - 1/2 szklanki
- jaja - 3 sztuki
- płatki owsiane - 1 szklanka zmiksowanych
- sól - 2 szczypty
- pieprz - do smaku (u mnie - 2 łyżeczki)
- majeranek - 3 łyżki
Przygotowanie:
Seler, cebulę i czosnek zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Do głębokiej patelni wlej wodę, prawie cały olej (zostaw łyżkę do smażenia pieczarek) i dodaj tarte warzywa. Duś pod przykryciem około 1 godziny. W międzyczasie na drugiej patelni podsmaż pieczarki tarte na tarce i zmiksuj blenderem płatki owsiane, aby uzyskać pełną szklankę. Po godzinie dodaj pieczarki, odparuj resztę wody. Ostudź masę.Gdy składniki będą miały temperaturę pokojową dodaj jaja i przyprawy. Blaszkę posmaruj masłem lub olejem i przełóż do niej masę. Piecz pasztet w temperaturze 180 C przez 60 min. Po upieczeniu przełóż na deskę i daj pasztetowi odparować. Łatwiej się go kroi, gdy wystygnie, chociaż wiem, że aromat może być zbyt kuszący. Daj znać, czy Ci smakował!
Inspiracja: kulinarnapasja.blogspot.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz