Czy też zdarza się Wam nie dojeść zapasów warzyw i owoców? My znalazłyśmy w czeluściach lodówki marchewkę nieco zwiędniętą oraz jabłka w koszyku, które do najjędrniejszych nie należały. Nic, tylko zabrać się do pieczenia ciastek! Bo jedzenia nie marnujemy! Zapraszamy!
Składniki (ok. 10 sztuk):
- marchew - 1 duża sztuka
- jabłko - 1 mała sztuka
- mąka ryżowa pełnoziarnista (może być kukurydziana, gryczana lub jaglana) - 5 łyżek
- oliwa z oliwek lub olej rzepakowy - 1 łyżka
- jajo - 1 sztuka
- soda - 0,5 łyżeczki
- sok z cytryny - z 0,5 sztuki
Przygotowanie:
Marchew i jabłko myjemy. Marchew obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, aby łatwiej ją było zmiksować. Jabłko kroimy na ćwiartki i pozbawiamy gniazda nasiennego. Miksujemy wszystko na pulpę. Dodajemy jajko, oliwę, mąkę, sodę i sok z cytryny. Wszystko miksujemy lub po prostu mieszamy do jednolitej konsystencji. Masa będzie rzadka, ale spokojnie łyżką można uformować mini placki. To też czynimy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 20 minut. Świetna przekąska na ciepło i zimno! Smacznego!
Dorota
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz