Ciasteczko-omlety marchwiowo-jabłkowe bez cukru, bez glutenu

Czy też zdarza się Wam nie dojeść zapasów warzyw i owoców? My znalazłyśmy w czeluściach lodówki marchewkę nieco zwiędniętą oraz jabłka w koszyku, które do najjędrniejszych nie należały. Nic, tylko zabrać się do pieczenia ciastek! Bo jedzenia nie marnujemy! Zapraszamy!



 Składniki (ok. 10 sztuk):

  • marchew - 1 duża sztuka
  • jabłko - 1 mała sztuka
  • mąka ryżowa pełnoziarnista (może być kukurydziana, gryczana lub jaglana) - 5 łyżek
  • oliwa z oliwek lub olej rzepakowy - 1 łyżka
  • jajo - 1 sztuka
  • soda - 0,5 łyżeczki
  • sok z cytryny - z 0,5 sztuki

Przygotowanie:

Marchew i jabłko myjemy. Marchew obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, aby łatwiej ją było zmiksować. Jabłko kroimy na ćwiartki i pozbawiamy gniazda nasiennego. Miksujemy wszystko na pulpę. Dodajemy jajko, oliwę, mąkę, sodę i sok z cytryny. Wszystko miksujemy lub po prostu mieszamy do jednolitej konsystencji. Masa będzie rzadka, ale spokojnie łyżką można uformować mini placki. To też czynimy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 20 minut. Świetna przekąska na ciepło i zimno! Smacznego!

Dorota

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz