Biszkoptowe omlety jaglane

To był jeden z tych dni. Na śniadanie miało być słodko. Słodko, szybko i zaskakująco. Przegląd lodówki potwierdził obecność jajek. W szafce od kilku dni meldowała się mąka jaglana. A ja zgłaszałam gotowość do pozostania w kuchni nieco dłużej niż 5 minut. Było warto.



Składniki (porcja dla 3 osób):

  • mąka jaglana - od 3 do 6 łyżek
  • jaja - 2 sztuki
  • olej rzepakowy - 1 łyżeczka
  • sól - szczypta
  • ksylitol - 1 łyżka (opcjonalnie)
  • dowolne owoce lub dżem

Przygotowanie:

Umyj jajka, oddziel żółtko od białek. Białka ubij mikserem ze szczyptą soli. Następnie dodaj żółtka, olej i ksylitol (jeżeli masz ochotę na słodki posmak omletów) i ubijaj jeszcze 1-2 minuty. Teraz delikatnie dodaj mąkę, rozsypując ją na całej powierzchni ubitych jaj. Delikatnie wymieszaj.

Im więcej mąki dodasz, tym gęstsze w konsystencji będą omlety. Jeżeli lubisz bardzo puszyste, to dodaj jej mniej. Pamiętaj jednak, że trudniej będzie przełożyć omlet na drugą stronę.

Patelnię rozgrzej i na małym ogniu zrumień omlety z każdej strony. Ja robię je nieco mniejsze, żeby ułatwić sobie przekładanie łopatką. Można również wylać ciasto na całą patelnię i zrobić mini biszkopt. Omlet świetnie smakuje ze świeżymi owocami lub dżemem. Polecam pierwsza wesję, jeżeli chcesz sobie przypomnieć smak lata! Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz