Składniki (porcja dla 3 osób):
- mąka jaglana - od 3 do 6 łyżek
- jaja - 2 sztuki
- olej rzepakowy - 1 łyżeczka
- sól - szczypta
- ksylitol - 1 łyżka (opcjonalnie)
- dowolne owoce lub dżem
Przygotowanie:
Umyj jajka, oddziel żółtko od białek. Białka ubij mikserem ze szczyptą soli. Następnie dodaj żółtka, olej i ksylitol (jeżeli masz ochotę na słodki posmak omletów) i ubijaj jeszcze 1-2 minuty. Teraz delikatnie dodaj mąkę, rozsypując ją na całej powierzchni ubitych jaj. Delikatnie wymieszaj.Im więcej mąki dodasz, tym gęstsze w konsystencji będą omlety. Jeżeli lubisz bardzo puszyste, to dodaj jej mniej. Pamiętaj jednak, że trudniej będzie przełożyć omlet na drugą stronę.
Patelnię rozgrzej i na małym ogniu zrumień omlety z każdej strony. Ja robię je nieco mniejsze, żeby ułatwić sobie przekładanie łopatką. Można również wylać ciasto na całą patelnię i zrobić mini biszkopt. Omlet świetnie smakuje ze świeżymi owocami lub dżemem. Polecam pierwsza wesję, jeżeli chcesz sobie przypomnieć smak lata! Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz