To był ten dzień, kiedy kapusta kiszona czekała na zjedzenie, ale było mi zbyt zimno, żeby zjeść ją wyciągniętą z lodówki. To był ten sam dzień, kiedy nie chciało mi się robić wielkich zakupów ani obmyślać wykwintnych dań (mimo pojawienia się widma gości na kolacji). To w końcu był ten dzień, kiedy miałam ochotę zjeść coś prostego i sezonowego, wzmocnić swoje ciało i nakarmić zmysły. Od dawna myślałam o ich ponownym przygotowaniu. I oto są: placki (lub kotlety) z kapusty kiszonej i kaszy gryczanej z łososiem i kremowym greckim jogurtem. Czujecie ten smak?
Składniki (na min. 16 placków):
- kasza gryczana - 2 woreczki
- kapusta kiszona - 200 g
- jajo - 2 sztuki
- mąka ziemniaczana - 3 łyżki
- mąka gryczana - 3 łyżki (może być taka, jaka jest w domu)
- pieprz - 1 łyżka
- jogurt grecki - do smaku
- łosoś wędzony - tyle ile lubisz
Przygotowanie:
Kaszę gryczaną ugotuj i ostudź. Kapustę kiszoną odsącz, posiekaj i wymieszaj z kaszą, jajkiem oraz mąką. Odstaw na 10 minut, aby masa mogła się związać. Rozgrzej patelnię i uformuj małe placki. Piecz każdą ze stron około 5 minut na niewielkim ogniu. Placki polej jogurtem, ułóż łososia, posyp koprem lub siekanymi ogórkami kiszonymi, nasyć oczy, a później delektuj się smakiem...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz