Składniki:
- jaja - 2 sztuki
- ksylitol - 40 g
- ser ricotta - 250 g
- masło klarowane lub zwykłe - 50 g
- skórka otarta z cytryny - z 0,5 sztuki
- sok z cytryny - z 0,5 sztuki
Przygotowanie:
Masło topimy lub wyjmujemy wcześniej, aby było bardzo miękkie. Jaja myjemy.
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do żółtek
dodajemy ksylitol i miksujemy na gładką masę. Następnie dodajemy rozpuszczone lub miękkie masło, ser, sok i skórkę z cytryny i wszytko ucieramy. Na koniec dodajemy białka i lekko mieszamy, aby powstała lekka masa. Okrągłą foremkę o małej średnicy (20 cm) wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem i
wlewamy do niej ciasto. Świetnie sprawdzą się również formy na muffinki. Powstaną mini-serniczki. Ciasto pieczemy w 180 st. C
przez 50 - 60 minut lub do suchego patyczka. Gotowe!
Świetnie smakuje z odrobiną konfitury wiśniowej.
Dorota
Świetnie smakuje z odrobiną konfitury wiśniowej.
Dorota
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz