Cytrynowy sernik z ricotty - bez cukru, bez glutenu

Mamy dla Was szalenie pyszną i lekką przekąskę na słodko! Tak, tak, my też je uwielbiamy, szczególne w weekendy, które coraz bardziej przypominają jesień. Ten orzeźwiający smak niesie jednak wspomnienie gorącego lata, więc polecamy tym bardziej. Oto szybki sernik cytrynowy! Zaczynamy!




Składniki:

  • jaja - 2 sztuki
  • ksylitol - 40 g
  • ser ricotta - 250 g
  • masło klarowane lub zwykłe - 50 g
  • skórka otarta z cytryny - z 0,5 sztuki
  • sok z cytryny - z 0,5 sztuki

Przygotowanie:

Masło topimy lub wyjmujemy wcześniej, aby było bardzo miękkie. Jaja myjemy. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do żółtek dodajemy ksylitol i miksujemy na gładką masę. Następnie dodajemy rozpuszczone lub miękkie masło, ser, sok i skórkę z cytryny i wszytko ucieramy. Na koniec dodajemy białka i lekko mieszamy, aby powstała lekka masa. Okrągłą foremkę o małej średnicy (20 cm) wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem i wlewamy do niej ciasto. Świetnie sprawdzą się również formy na muffinki. Powstaną mini-serniczki. Ciasto pieczemy w 180 st. C przez 50 - 60 minut lub do suchego patyczka. Gotowe!

Świetnie smakuje z odrobiną konfitury wiśniowej.

Dorota

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz